tiistai 18. kesäkuuta 2019

Kohti Pariisia

Rantalomamme oli tullut päätökseen. Poljimme viimeisenä päivänä Caenin rautatieasemalle tutut 26 kilometriä. Edellisen päivän kumin puhkeamisen vuoksi jännitystä oli vähän ilmassa, kun yhtään vararengasta ei ollut enää jäljellä. Sattui vielä erityisen kova vastatuuli.

Onneksi meillä oli junaliput valmiina ja saatoimme vaan nostaa pyörät junaan ja lähteä matkaan. Ranskalaisissa junissa on hienosti puettua, avuliasta henkilökuntaa.



Tulomatkalla tulimme Pariisista Caeniin bussilla, joka lähti lentokentältä. Ajattelimme, että pyörien kanssa ei kannata lähteä Pariisiin. Tosiasiassa junalla liikkuminen pyörien kanssa on helpompaa, nopeampaa ja mukavampaa. Pariisissa CDG:n lentokentällä voi kätevästi siirtyä pyörien/pyöräboxien kanssa Shuttle-junalla terminaaliin 3, josta lähtee paikallisjuna Gare Nordin asemalle. Sekä Shuttle-junassa että paikallisjunassa mahtuu ja saa kuljettaa maksuttomasti pyöriä. Gare Nordin asemalta olisimme voineet jatkaa toisella paikallisjunalla Caeniin. Kukaan kanssamatkustaja ei missään vaiheessa mulkoillut äkäisesti pyörien kanssa liikkuvia.

Pariisissa juna saapui St. Lazaruksen asemalle, josta talutimme pyörät lähellä olevaan Pariisin kämppäämme, jonka olimme varanneet kahdeksi yöksi. Päätimme viedä pyörät seuraavana aamuna lentokenttähotelliin, koska ajattelimme tutustua Pariisiin jalkaisin. Lentokentälle meno edellytti ensin junamatkaa St. Lazaruksen asemalta Gare Nordiin, jossa olisi junanvaihto. Pyörien kuljettaminen asemien hisseissä ei ole erityisen kivaa, joten päätimmekin polkea Gare Nordin asemalle. Kävimme edellisenä iltana katsastamassa reitin, jolla oli yllättäen suurin osa pyörätietä. Lauantai aamuna liikenne oli hiljaista ja ajo Gare Nordin asemalle sujui hyvin ja turvallisesti. Laitoimme varmuuden vuoksi kuitenkin keltaliivit päälle.



Asemalla lippujen ostaminen oli helppoa, mutta hisseissä liikkuminen yhtä vaikeaa kuin yleensä. Hissejä ei löytynyt tai ne olivat koko ajan varattuja. Kätevintä oli kantaa pyörät rappusissa. Itse junamatka lentokentälle sujui ongelmitta. Väkeä ei ollut paljon ja junassa oli hyvin tilaa.



Pariisissa huomasimme, että ehkä olisi sittenkin kannattanut pitää pyörät mukana. Vaikka liikenne oli aika vilkasta, pyöräväyliä oli paljon enemmän, kuin olimme ikinä arvanneet. Pääosin väylät kulkivat ajotien reunassa, mutta osa oli selvästi erotettu muusta liikenteestä.



Pariisissa näkyi paljon pyöräilijöitä, myös kaupunkipyöriä, jotka näyttivät kyllä aika huonokuntoisilta. Kaikkein hurjimmilta näyttivät kuitenkin sähköpotkulaudoilla liikkujat. Vauhti oli kova ja kaksi henkilöä seisoi laudalla ilman kypärää. Saa nähdä, minkälaisia rajoitteita niille joudutaan kohta asettamaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti