tiistai 4. kesäkuuta 2019

Kohti Normandiaa

Me ollaan pyöräilty paljon Suomessa, mutta myös Ruotsissa, Tanskassa, Ranskassa ja Portugalissa. Nyt päätettiin lähteä Normandiaan kolmeksi viikoksi. Lennettiin Pariisiin, josta bussilla Caeniin ja siitä eteenpäin pyörillä.

Ollaan huomattu, että oma pyörä on matkalla mukavin ja turvallisin. Se tosin vaatii vähän järjestelyjä. Kaikki alkaa pyörien purkamisesta ja pakkaamisesta pyörälaukkuihin. Meillä on hyvät, kovat pyörälaukut lentoja varten. Jotta pyörät voi pakata, pitää irrottaa kiekot, ohjaustanko ja pedaalit. Pyörälaukkuun mahtuu mukaan paljon pyörävarusteita, kuten kypärä, kengät ja fillarivaatteet. Meillä on pyörän lisäksi kummallakin kaksi sivulaukkua, toinen koneessa käsimatkatavarana ja toinen pyörälaukussa. Niillä pärjää hyvin pitemmänkin matkan.


Pyöriä varten pitää ostaa etukäteen paikat erikoismatkatavaroille, mikä maksaa 55 euroa/pyörä/suunta. Pyörälaukut voi viedä matkaa edeltävänä iltana kuuden jälkeen kentälle ja tsekata sisään.

Pyörälaukkujen kanssa liikkuminen ulkomailla ei ole ihan helppoa. Paras vaihtoehto on varata hotelli lentokentän alueelta sekä tulo- että lähtöpäiväksi. Purkaa ja pakata laukut hotellissa ja jättää ne sinne tyhjinä säilöön. Turvallisuussyistä kaikki hotellit eivät suostu säilyttämään tyhjiä laukkuja ja tämä kannattaa varmistaa etukäteen. Pariisissa vain Pullman lupasi ottaa pyörälaukut säilöön kolmeksi viikoksi, vaikka siellä ei ollut tilaa kuin lähtöpäivänä. Meidän kannalta hyvä, että saimme jättää laukut säilöön yhden yön varauksella, koska hotelli on turhan kallis.

Huomasimme heti, että Ranska on pyöräilymaa. Pullmanin respassa oltiin yli ystävällisiä. Pyörät sai koota hotellin aulassa, kun luulimme, että joudumme hoitamaan homman pihalla tai autotallissa (kuten yleensä).




Sama ystävällisyys jatkui bussimatkalla Pariisista Caeniin. Olimme ostaneet liput etukäteen netistä Flixbussiin ja kuski asetteli pyörät kauniisti telineisiin bussin alaosaan ja siitä matka jatkui kohti Normandiaa Caeniin. Bussiliput olivat kohtuuhintaisia, noin 10 euroa/henkilö, vaikka matkaa oli noin 250 kilometriä. Pyörät maksoivat kolme euroa kappale.



Caenissa huomasimme, että kumit olivat liian tyhjät ja pumppu reistaili. Onneksi hotellin lähellä oli pyöräkauppa ja saimme siellä kumit täyteen ihan ilmaiseksi.


Ja sitten vaan matkaan. Yllättävän paljon pyöräteitä, hyvin merkittyjä pyöräreittejä ja pyöräilijöitä, joilla on kunnon pyörät ja varusteet. Suomessa näkee aika vähän kunnon varusteilla liikkuvia naispyöräilijöitä, mutta Ranskassa sitäkin enemmän. Reitti vei hyvin merkittyjä pyöräteitä Caenista Atlantin rannalle Ouistrehamiin. Koko matka, noin 25 kilometriä, kanavan rantaa tasaisessa maastossa. Lyhyt päivämatka, mutta tästä reissu vasta alkaa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti