torstai 6. kesäkuuta 2019

Normandian maihinnousu vuonna 1944

Tässä lyhyt katsaus Normandian maihinnousuun:

Toisessa maailmansodassa (1939-1945) Natsi-Saksa oli miehittänyt Ranskan toukokuussa vuonna 1940. Vuonna 1944 läntisten liittoutuneiden armeijat pyrkivät avaamaan rintaman myös lännessä, kun siihen asti painopiste oli ollut itä-rintamalla. Saksan joutumisella kahden rintaman väliin pyrittiin sodan lopettamiseen. Normandian maihinnousua kutsuttiin nimellä Operation Overlord.

Kuukausia ennen maihinnousua liittoutuneet pommittivat hämäysmielessä Pohjois-Ranskaa, jotta saksalaiset luulisivat hyökkäyksen tapahtuvan siellä. Pari tuntia ennen varsinaista hyökkäystä laivatykistö ja pommikoneet alkoivat pommittaa Normandian rannikkoa.

Näissä pommituksissa ja itse maihinnousussa kuoli yhteensä 15 000 ranskalaista siviiliä, joiden kohtaloista ei juuri kerrota maihinnousumuseoissa. Niissä painopiste on itse taisteluissa. Kuitenkin, esim. Caenin kaupungin liittoutuneet pommittivat maan tasalle ja asukkaita kuoli suunnilleen yhtä paljon kuin sotilaita D-Dayn yhteydessä.

Aamulla 6.6.1944 koitti D-Dayksi kutsuttu hetki, jolloin liittoutuneiden maihinnousualukset rantautuivat Normandiaan. Yhdysvaltain, Iso-Britannian, Kanadan ja Vapaan Ranskan 160 000 sotilasta nousi maihin viideltä rannalta noin 30 kilometrin leveydeltä. Britit ja Kanadalaiset Gold, Juno ja Sword-sektoreilla, amerikkalaiset Utah ja Omaha-sektoreilla.


Sotilaiden lisäksi rannoille nousi yhteensä 700 sota-alusta, 2 500 maihinnousualusta, 54 000 ajoneuvoa ja 104 000 tonnia materiaalia. Hyökkäys kesti pitkään saksalaisten ankaran vastarinnan ja hankalan maaston vuoksi. Saksalaisilla oli parempi panssari- ja tykistöaseistus, mutta liittoutuneille oli miehistöylivoima. Suurimmat tappiot liittoutuneille tulivat Juno- ja Omaha Baechilla.

Normandian maihinnousu johti saksalaisten joukkopakoon. Liittoutuneet vapauttivat Pariisin elokuussa vuonna 1944 ja toinen maailmansota päättyi syksyllä vuonna 1945 Saksan antautumiseen.

Amerikkalaiset joukot osallistuivat toiseen maailmansotaan Euroopassa juuri Normandiassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti