torstai 6. kesäkuuta 2019

D-Day Normandiassa

Tänä päivänä, 6.6.2019, on kulunut tasan 75 vuotta Normandian maihinnoususta. Täällä se näyttää olevan vapaapäivä, koska turistilaumojen lisäksi myös ranskalaisia on paikat pullollaan.




Juhlapäivän kunniaksi päätimme tutustua kahteen museoon.

Kotikylämme Cabourgin lähellä on Mervillen museoalue. Siellä oli sodan aikaan saksalaisten tukikohta, johon oli rakennettu useita, järeitä tykkiasemia Ornejoen valvomiseksi. Britti sotilaat pommittivat aluetta toukokuussa 1944, jotta saksalaiset eivät pystyisi torjumaan sieltä kesäkuuksi suunniteltua maihinnousua. Pommitus epäonnistui eikä tukikohta vahingoittunut. Aikaisin aamuyöllä 6.6.1944 brittiläiset laskuvarjojoukot, vain 150 miestä, hyökkäsivät uudelleen alueelle ja saivat sen hallintaansa. Museoalue kunnioittaa näitä laskuvarjojoukkoja.


Toinen tutustumiskohteemme oli Memorial Pegasus museo, jossa keskityttiin Normandian maihinnousun kuuluisan taistelupaikan Pegasus sillan muistelemiseen. Aamulla aikaisin, brittiläiset laskuvarjojoukot hyökkäsivät sillalle tarkoituksella vapauttaa se saksalaisilta ja päästä siitä eteenpäin Caenin kaupunkiin. Hyökkäys onnistui.





Museossa näkyi, että sodan aikana brittiläiset insinöörit rakensivat kekseliäästi 30 elementtisiltaa - Bailey Bridgeä, joita voitiin kevyesti siirrellä läheisen kanaalin ja joen yli.


Museossa oli useita sodanaikaisia laskuvarjoja, jotka eivät olleetkaan valkoisia, vaan vaaleanpunaisia, vaaleansinisiä ja keltaisia. Kangas sopi näköjään hyvin lasten mekkoihin, kuten kuvista näkyy. Osa mekoista näyttää kyllä siltä, että ne on tehty lipuista.



Koko päivän taivaalla lenteli DC-3 Dakota lentokoneita hienoissa muodostelmissa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti