keskiviikko 3. heinäkuuta 2019

SAARISTON RENGASTIE – HELPOT OHJEET

Tässä on helpot ohjeet saariston rengastien pyöräilyyn. Matkaa kertyy yhteensä noin 150 kilometriä ja siihen menee tällä ohjeella kaksi vuorokautta.

Matka alkaa ja päättyy Naantaliin. Jos tulet ensin junalla Turkuun, varmista etukäteen, että junassa on vapaita pyöräpaikkoja. Niitä on yllättävän vähän. Turusta Naantaliin on hyvin ohjattu pyörätie tasaisessa maastossa. Matkaa on 15 kilometriä. Naantalissa kannattaa suunnistaa kohti Kultarantaa; käänny Mannerheimintieltä museon kohdalta Torikadulle, jonka päästä alkaa kävelytie kohti Kuparivuorentietä, siitä sillan yli Luonnonmaantielle ja edelleen Rymättyläntielle.

Reitti kulkee Naantalista Velkuan kautta Kustaviin, jossa ensimmäinen yö. Päivämatka on noin 60 kilometriä. Toisena päivänä ajetaan Iniön, Houtskärin ja Korppoon kautta Nauvoon, jossa toinen yö. Päivämatka taas noin 60 kilometriä. Kolmantena päivänä ajetaan Nauvosta Rymättylän kautta takaisin Naantaliin. Päivämatka reilut 30 kilometriä.

Varaa mukaan riittävästi vettä, koska tankkauspaikkoja on vähän.

1. päivä

Tärkein aikatauluun vaikuttava seikka on se, että yhteysalus Velkuan Teersalosta Kustavin Hakkenpäähän kulkee arkisin vain kaksi kertaa päivässä. Ensimmäinen vuoro menee aamulla klo 8 ja toinen iltapäivällä klo 15.


Kannattaa mennä klo 15 lautalla, jolloin Naantalista pitää lähteä viimeistään klo 13. Jos lähtee aikaisemmin, ehtii syödä satamassa. Kyläkauppa on tänä kesänä lopettanut, joten sieltä ei saa evästä. Jos menee aamulautalla, Naantalista pitää lähteä kuuden aikaan aamulla. Aamulla ei ole liikennettä, mutta ei sitä ole kovin paljon muutenkaan, koska yhteysaluksessa ei enää kuljeteta autoja. Matka on maksuton.



Hakkenpäästä Taivassaloon on 8,3 kilometriä hiljaista paikallistietä. Siitä eteenpäin Kustaviin on matkaa noin 15 kilometriä. Tiellä on aika paljon liikennettä, joten kannattaa välttää perjantai-iltapäivää. Kustavissa on kauppa ja enemmän majoitusta, mutta kätevintä on yöpyä Heponiemessä, josta pääsee seuraavana aamuna kätevästi yhteysaluksella Iniöön.

2. päivä

Aamulla kannattaa lähteä klo 8.10 tai 10.10 lähtevällä yhteysaluksella, jos tavoitteena on ehtiä Nauvoon illalla. Laivamatka on maksuton ja se kestää noin puoli tuntia.

  
Jos lähtee klo 10.10 yhteysaluksella, Iniön läpi joutuu ajamaan vauhdilla. Matkaa on vain 8 kilometriä, mutta puolivälissä saarta on lossi, mikä hidastaa matkaa.







Jos huonosti käy, lossin vuoksi voi myöhästyä jatkoyhteydestä eikä ehdi Iniöstä Houtskäriin klo 11.15 lähtevään yhteysalukseen. Seuraava yhteysalus lähtee vasta klo 13.15. Kauniiden maisemien lisäksi Iniössä on aika vähän katsottavaa, vain pieni kyläkauppa ja kirkko.




Yhteysalus Iniön Dalenista vie Houtskärin saarelle Mossalaan, jossa on ravintola heti rannalla. Aluksella on pieni kahvila, jossa on itsepalvelu (maksu käteisellä). Pyörän kanssa matka maksaa 12 euroa.
 


Houtskarissa on kaksi lossia, ensimmäinen 3 kilometrin, toinen 7,5 kilometrin päässä. Koko saarella on pituutta 22 kilometriä. Houtskärissa on pieni väärin ajon mahdollisuus: toisen lossin jälkeen noin 4 kilometrin päässä tie haarautuu, käänny siinä oikealle Turun suuntaan. Houtskärin läpiajon jälkeen Kittuisista pääsee lautalla Korppoon saarelle Galtbyhyn. Jos ajaa tosi lujaa, voi ehtiä klo 13.15 lähtevään lauttaan, mutta paremmin ehtii klo 14.30 tai klo 15.45 lähtevään lauttaan. Aluksessa on hyvä ravintola ja matka on maksuton.


Korppoossa ajetaan ensin 1,3 kilometriä ja sitten käännytään vasemmalle. Tämä tie on reitin helpoin, tasaista hyvää tietä 6,2 kilometriä. Matka hujahtaa hetkessä, mutta Korppoon keskusta jää näkemättä. Korppoosta pääsee lossilla Nauvon saarelle.


Matkaa Nauvon palveluiden luo on 12,3 kilometriä. Nauvossa on useita kauppoja ja erilaista majoitusta.



3. päivä

Aamulla matka jatkuu Nauvosta yhteysalus Östernillä Rymättylän Hankaan. Arkiaamuina lähtöjä on klo 8.40, 12.10 ja 15.25, viikonloppuna ensimmäinen lähtö on klo 9. Pyörän kanssa matkustaessa matka maksaa 10 euroa. Laivamatka kestää lähes tunnin ja alus poikkeaa matkalla Seilin saarella. Jos haluaa jäädä tässä pois, seuraavat lautat lähtevät Seilistä Hankaan klo 12.40 ja 16.50.



Matka Hankasta takaisin Naantaliin on vain noin 30 kilometriä, mutta maasto on paikoitellen todella mäkistä. Matkalla on yksi lossi noin kolmen kilometrin päässä satamasta ja sen jälkeen on matkan vaativin ylämäki. Hyvä paikka testata omaa kuntoaan eli jaksaako polkea ylös asti.

Noin kuusi kilometriä ennen Naantalia palataan taas samalle Rymättyläntielle, josta matka alkoi.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti